Dagens ridpass - longering


20 oktober 2011

Idag har jag varit i stallet och motionerat lilla Lady. Det blev longering för hennes del idag, och det gick jättebra. Dock var hon otroligt pigg, så i galoppen blev det en hel del köra-gasen-i-botten, karatesparkar och bocksprång. Jag filmade en del, så jag hoppas det kom med på filmen. Smarta jag glömde nämligen kameran i stallet, så ni får se den filmen imorgon istället.

När jag hade hade longerat klart henne så släppte jag henne i ridhuset ett bra tag. Först gjorde hon det hon alltid gör - rullar sig, men sedan drog hon järnet hur länge som helst, så hon hade nog en del överskottsenergi.

Innan longeringen var hon förövrigt hur jävla sur som helst, men när jag stod och grejade med henne efter så var hon världens snällaste häst. Det är lite knepigt med henne faktiskt - innan man rider (eller vad man nu gör) är hon oftast skitsur, men efter ridningen är hon världens ängel. Manen och svansen är hon dock alltid överlycklig när borstar, så jag antar att hon tycker det är skönt.

Imorgon vet jag inte riktigt vad hon ska få göra. Kanske longering, kanske uteritt, kanske dressyr, kanske hoppning - jag vet inte riktigt, det får jag se imorgon.
E

There'll be no clear skies if I lose you, baby

 

Ännu en cover, och denna gången blev det It will rain av Bruno Mars. Dock får ni bara höra refrängen, men det är ju alltid något.
E


You're a bird girl now

 

Finaste Frida. ♥


Videoblogg på engelska

 

Syster och jag spelade in en videoblogg på engelska igår. Vi pratar bland annat lite om var vi ska sitta på planet till Gran Canaria.

E


Gårdagens ridpass - barbacka (film)

 

Igår red jag barbacka på Lady (uuuuh, jag har ångest för att jag inte har longerat henne på typ 1½ månad...), och det gick jättebra. Jag red med hackamore eftersom hennes sår vid munnen inte har läkt. Jag försökte att ha så lite stöd i tyglarna som möjligt, för annars är det lätt att hon hänger sig, och det gillas inte. Men hon var iallafall fin, dock känner man stor skillnad när man rider med och utan bett - hon jobbar igenom kroppen betydligt mycket mer med vanligt träns. Men samtidigt är det bra med variation, och jag har alltid gillat hackamore.

Däremot tycker jag att hon får en väldigt trevlig galopp med hackamoret. Jag tror det beror på att hon är mycket mer avslappnad än när man rider på bett, så det hela blev liksom mer harmoniskt. Dock kan man ju diskutera hennes små bockskutt vid vissa galoppfattningar (tog med det i slutet av filmen). Jag vet inte varför hon gör så, men det kommer enbart fram när jag rider barbacka, haha.

Nu blir det ingen ridning på Lady förrän nästa vecka. Dock ska jag till stallet och rida imorgon, men då blir det på en lektionhäst - men det är trevligt det med.
E

Gårdagens hoppträning




Lady blev biten i mungipan av en annan häst i veckan, så jag fick rida med hackamore. Det gick ganska bra ändå, fast det var lite jobbigt när hon krullade ihop halsen och bara drog iväg, haha.

Vi hoppade ungefär samma som på förra hoppträningen, fast vi hoppade bara den röda och gröna linjen. Den gröna linjen hoppade vi på 5 galoppsprång, och inte 4.

Jag är riktigt nöjd över damen faktiskt. Jag var lite osäker med hackamoret först, för jag hade inte hoppat med det på flera månader. Trodde hon skulle vara lite mer osäker, men det var hon absolut inte. Hon var precis som vanligt, och det var kul. Hon sög åt sig hindrerna som sjutton också, så det var jättekul.

Först hoppade vi den röda linjen, och då fick jag jobba mycket med att få upp huvudet på henne. När jag hade lyckats med det var nästa steg att få henne att vänta, och det lyckades jag med tillslut också, så jag är jättenöjd med den övningen. Sedan hoppade vi samma linje utan volterna, och det var inga problem.

Därefter hoppade vi den gröna linjen, och det gick finfint. Först blev det lite trångt mellan hinder 2 och 3, så där fick jag fokusera på att få tillbaka henne snabbt, och när jag väl lyckades med det gick det jättebra.

Vi hoppade inte så fasligt mycket, och det var faktiskt bara bra. Ibland är det skönt att bara jobba med några få övningar, och få till dem bra. Det behöver liksom inte vara mycket mer komplicerat än så.

Hinderhöjden var ca 70cm (även på oxrarna), och jag är skitnöjd.
E

Några timmar på badhuset



Igår hade jag världens slöaste dag. Jag låg i sängen och kollade på tv hela dagen, och det var så sjukt skönt. Som vanligt blev det lite träning också, men bara i form av Winsor Pilates i 20 minuter, så det var inte mycket att hänga i granen.

Idag har jag varit ute på en promenix med Isabell och Tea, och sedan åkte vi till Vattenpalatset i Vänersborg (eller ja, Tea fick ju stanna hemma), och där simmade/badade/bastade vi i två timmar innan vi begav oss hem igen. Våra kroppar kändes nästan lealösa när vi var hemma, för vi var helt slut, haha.

Nu tar jag det lite lugnt ett tag, och ikväll ska jag till stallet för att hoppträna. Just nu är jag inte pepp för fem öre, men det kommer nog. Jag hör av mig om träning ikväll eller imorgon. Ha det bra tills dess!
E

Två promenader



Dagen har bland annat bjudit på två promenader. Den första var i förmiddags, och den var i vanligt tempo (inte mesgång dock), och den andra var en powerwalk precis nyss. Skönt som tusan var det. Nu ska jag strax äta en apelsin, dricka vatten och titta på 112 - på liv och död. Sedan blir det Ensam Mamma Söker på tv3play.
E

Träning, träning, träning



Eftersom att jag inte är i stallet och jobbar flera timmar varje dag längre försöker jag att forsätta röra på mig så mycket jag kan. I fredags blev det till exempel Winsor Pilates och en promenad, igår blev det ett dressyrpass på Lady + en promenad, och idag har det blivit en timmes träning här hemma.

Dagens träning blev i form av detta:
Kondition - 20 minuter
Styrka - 5 minuter
Balans - 5 minuter
Winsor Pilates - 20 minuter
Stretching - 10 minuter

Idag var jag ju faktiskt duktig och stretchade ett tag också. Det brukar jag vara väldigt dålig på att göra.
E

Spread your wings to fly

 

Fina, fina Frida.. Livet är så jävla orättvist. Jag älskar dig, vila i frid!

Till minne av
Frida Vikingsson.
18 mars 1992 - 17 november 2011


Våran fina birdgirl. ♥

I just got lost and slept right through the dawn

 

Jag har spelat en hel del gitarr det sista, och i onsdag spelade jag in en truddelutt. Jag gjorde en lite lugnare version på The Weepies - World spins madly on.

 

Idag var jag duktig och tränade direkt när jag vaknade. Jag körde lite Winsor Pilates, 20-minutersprogrammet. Det gick faktiskt riktigt bra, fast jag kommer nog ha lite träningsvärk imorgon. Käckt!
E


Dagens ridpass - dressyr (film)

 

Idag blev det ett dressyrpass på Lady. Hon var riktigt fin faktiskt, fast jag tror att hon hade en sumla energi i början, för hon klagade som sjutton och tyckte inte det var kul alls. Dock lugnande hon ner sig efter ett tag, och då blev hon jättetrevlig.

 

Jag red med halsförlängaren idag, och det gör jag för att hon ska stärka ryggen. Det är ju inte så lätt att kräva massor av henne när hon inte har strykan än, så då gör jag det lite lättare för oss och använder hjälptygeln. Jag måste longera henne snart också, för det var ett tag sen sist.

 

Jag måste säga att jag fick en jättetrevlig galopp på henne idag. Den var väldigt rund och fin, och vissa galoppfattningar var klockrena. T.ex. den som är ca 1:40 in i klippet - den var jag riktigt nöjd över.

 

Igår var jag också i stallet, men då blev det ingen ridning. Jag hade en fundering på om jag skulle skritta ut en tur barbacka, men det blev lite ändring i planeringen. Jag skulle nämligen stänga av en kran i storhäststallet, men helt plöstligt gick hela kranen sönder, så jag blev pisseblöt, haha. Så då blev det lite smått kallt, så jag hoppade över ridningen.

E


I think the whole world's addicted to the drama

Några fåglar som vi gick förbi under promenade

 

Igår hade jag en jättebra dag. Jag var och klippte mig, städade och träffade en kompis på både middag och fika - mys! Idag har jag varit på tandregleringen (aj!), gått på långpromenad med mamma och Tea, och tagit det lugnt. Om några timmar är det dags för Breaking Dawn, och det ska bli sjukt kul. Denna gången har jag sett till att hålla mig hel innan midnattsvisningen, så det är grymt. Förra gången gick det ju inte lika bra, hehe...

 

Jag får se om jag orkar blogga efter filmen inatt, men annars hörs vi imorgon.
E


För ett år sedan...


En vecka (?) efter olyckan. Syster tog med mig till närmaste affär, och jag köpte soooocker

Idag är det ett år sedan jag körde Emmsans bil
, och det var första gången jag körde bil efter ridolyckan. Jag kommer aldrig glömma hur nervös jag var innan. Jag skulle nämligen tvärbromsa, och gjorde det ont skulle jag vänta ännu längre med att börja köra bil. Dock gjorde det inte ont för fem öre, så efter det kunde jag köra bil igen - lycka!

Idag har jag som sagt haft stalljouren på ridskolan. I början mådde jag jätteilla, var sjukt snurrig i huvudet och undrade hur jag skulle orka dagen (antagligen pga mitt blodvärde), men efter ridlektionen mådde jag mycket bättre. Ridlektionen gick förövrigt riktigt bra. Jag hade Amanda, och vi red dressyr. Den här gången hittade jag ännu mer knappar, och hon gick faktiskt jättefint stundvis - wihoo.

Men som sagt, åter till stalljouren, vi blev klara med stallet vid tvåtiden, och då kändes det onödigt att åka hem en timme för att sedan åka tillbaka och ta in alla hästar, så vi stannade kvar och åt mat och pratade istället. Sedan tog vi in hästarna, och jag kom hem strax efter kl 16. Egentligen ska jag dit strax innan kl 20 igen, men vi har delat upp kvällsfodringen, och ikväll tar den andra tjejen fodringen - skönt! Så nu ska jag vila ännu mer, kanske se en film, och njuta av att jag inte behöver göra många mer knop idag.

Adjö!
E

Fredag är inte fredag idag




Idag har jag varit i stallet och hjälpt Tina att klippa Lady. I början gick det inte bra alls eftersom Lady höll på och fjolla sig så in i bänken, men efter ett tag fick vi ett tips att vi bara skulle fortsätta klippa, och då gav hon sig faktiskt. Hon stod riktigt stilla, och flippade bara lite då och då, hehe.

Jag tog lite före- och efterbilder, men de blev väl inte så jättebra. Men lite kan man se iallafall, så det duger.

Imorgon ska jag vara i stallet senast kl 7, för jag har stalljouren hela dagen. Jag känner inte alls för det dock, men vad ska man göra... Kl 10 ska jag rida lektion också, så det blir ytterligare träning utöver stalljobbet.

Förövrigt så ringde det en läkare till mig idag angående mitt låga Hb. Han sa att proverna såg hyfsade ut - bland annat så hade jag järnbrist. Så han har skickat en remiss till min vårdcentral, så jag ska dit och lämna ännu mer prover. Dock känns det lite onödigt, för det är väl bara att äta lite järntabletter, men tydligen inte. Men det är väl bra att kolla upp det antar jag.

Nu ska jag sova, eller inte, men nästan. Jag ska försöka vara vaken i minst två timmar till, och sedan blir det läggdags. Är helt slut.
E

Åker till Gran Canaria om en månad!

Min syster är världens bästa och tar med mig till Gran Canaria i december. Hon betalar nästan hela min resa, och det är ju galet snällt! ♥

Hotellet är 4:stjärnigt, byggdes 2004 och har typ allt man kan önska; sandstrand, klippstrand, utomhuspooler och inomhuspooler, jacuzzi, bastu, gym, och massa mer. Det ska bli underbart att åka utomlands, för det har jag inte gjort sedan april 2010, och då var vi bara i Tyskland i några dagar. Senast jag var på solsemester var sommaren 2008, och då var jag i Kroatien med mamma.

Åh, ge mig december och underbara Spanien!

E



Varit och lämnat blod, typ

Idag var jag på sjukhuset och skulle ge blod, men efter att jag hade lämnat ungefär 3,5 dl blod så upptäcker sjuksköterskan att jag hade alldeles för lågt Hb, så jag fick avbryta blodgivingen. Mitt Hb låg på 110 g/l, (det kankse inte är så konstigt att jag har känt mig väldigt yr det senaste?!) och det är ju alldeles för lågt (en kvinna ska ha minst 125 g/l i Hb för att få ge blod). Så de tog lite prover för att se om de hittar någon anledning till varför jag har lågt Hb. Sedan kommer någon doktor ringa upp mig, och om allt är ok får jag börja äta järntabletter. När jag har ätit upp järntabletterna ska jag komma tillbaka på provtagning och se om mitt Hb har stigit. Om allt inte är ok får vi ta det då, för jag tror inte det beror på något konstigt. Jag har nog bara jobbat/tränat för mycket, och ätit för dåligt (vilket är väldigt konstigt, för jag tycker att jag äter jättebra, men det tycker inte min mor).

 

Sååå, nu ska jag ta det lugnt resten av kvällen. Det blir nog lite 90210, lite maaat, lite musik, och allmänt slappt. Skönt ska det bli! Imorgon ska jag först till tandläkaren, och sedan ska jag till stallet och hjälpa Tina att klippa Lady. Tea ska få följa med också, men hon kommer få sitta fastkopplad. I vanliga fall får hon springa runt som hon vill, men hon har varit lite dålig i ett ben det sista, så nu får hon ta det lite lugnt ett tag.

 

Men nu ska jag börja med min vilokväll.

Vi hörs!
E

 

Ps. Vill du också bli blodgivare kan du anmäla dig på http://geblod.nu.


Gårdagens ridpass - hoppträning



Lady var sååå fin igår på hoppträningen, och jag är jättestolt över henne. Övningarna vi gjorde var jättenyttiga. Först red vi den röda linjen där vi skulle ha som mål att få en jämn rytm äver i volterna mellan hindrerna. Första volten var väldigt svår att få till för den var väldigt liten, och då orkade inte Lady riktigt bära upp sig, så där bröt hon av till trav alla gånger utom en. Andra volten gick dock mycket bättre, speciellt i slutet när jag förstod att jag kunde ta en förhållning utan att hon bröt av till trav - jag trodde nämligen inte hon skulle orka fortsätta i galopp, men det gjorde hon.

När vi hade ridit den röda linjen tre gånger var så hoppade vi den igen, fast utan volterna. Det gick jättebra, och vi fick en jämn rytm, och fina språng över hindrerna.

Nästa övning var den blåa linjen, och första gången jag red emot den höll jag nästan på att trilla av. Lady var nämligen på väg till höger efter krysset, men vi skulle ju fortsätta rakt, så där blev det lite vimsigt. Så jag avbröt och tog om det hela, och det gick det bättre. Hon var fortfarande på väg lite till höger, men jag behövde bara vara lite mer tydlig, och då gick det finfint.

Avstånden gick ganska bra, jag fick in 4 språng mellan första och andra hindret, men fick inte riktigt tillbaka henne innan det sista, så det blev på 4 där också. Jag kommer inte riktigt ihåg om jag fick in 5 språng nästa gång, men jag tror det, för annars brukar vi få göra om.

Därefter hoppade vi den gröna linjen, och den gick jättebra. Det var lite trångt mellan 1:an och 2:an, så första gången jag red linjen blev det 3½ språng där. Andra gången tog jag tag i henne lite mer och då blev det 4,4 - super.

Efter det hoppade vi en liten bana, först den gröna linjen, och sedan den röda linjen från andra hållet, utan volterna. Linjen gick bra, men den röda S-bågen blev lite ofokuserad, och så smet hon åt sidan vid det sista krysset. Så jag tog den bågen igen, och då gick det mycket bättre - Lady hoppade jättefint. Dock kände jag att hon blev väldigt trött i slutet, så där avslutade jag. De andra som hoppade lite högra fortsatte några minuter till, men både jag och hopptränaren tyckte att det räckte för oss, så vi skrittade av.

Jag är som sagt jättenöjd över damen. Jag tror aldrig vi har hoppat någon oxer på 75cm förr, och igår hoppade hon det massa gånger - duktig tjej!
E

Gårdagens ridpass - uteritt (film)



Igår red jag ut på lilla Damen, och det var jättemysig. Jag har inte ridit ut på henne på typ en månad, så det var välbehövligt. Dock var hon vääärldens piggaste och småtravade hela tiden, men det gjorde inte så mycket, för hon lyssnade på mig gaaanska bra ändå, haha.

Iallafall, vi red ner till sjöhagen och busade lite i vattnet. Lady gjorde det hon brukar göra när jag rider dit; plaskar lite i vattnet, dricker lite, vill springa omkring - så hon tyckte nog det var kul. På vägen upp från sjön hoppade vi några stockar också, så det var lite extra mys. Jag filmade förresten när vi är nere vid vattnet, om ni känner för att se vad vi gjorde.

Från en sak till en annan, igår var min sista dag på praktiken på ridskolan, och då fick jag hoppa in som vikarie och hålla i alla ponnylektioner. Fyra hopplektioner hade jag, och det gick bra och var riktigt kul. Idag fick jag även hoppa in och jobba i stallet i några timmar, men det är jag ju van vid. Inte att få pengar för det dock, hehe. Katchiiiing!

Men nu ska jag titta på lite mer 90210 (jag håller på att kolla igenom alla avsnitt (är i slutet av säsong 2)), och sedan blir det 112 - på liv och död. Vi hörs!
E

Hickstead <3

 

Hickstead, en av väldens främsta hopphästar har idag kollapsat under världscuphoppningen i Italien och avlidit. Fyfan vad hemskt. Eric Lamaze måste vara helt förstörd... Hela hästvärlden är nog i chock just nu. Herregud....


Hopptävling, Clear Round


Idag var det ju dags för klubbhoppning. Lady var supertaggad mellan hindrerna och ville inte riktigt lyssna på mina förhållande tygeltag, så det var lite svårt att få henne att vänta. Men vi var felfria iallafall, så det var roligt. Vi hoppade ju 60cm, och det var inga problem. Jag funderar på om jag ska våga mig på en 70cm nästa gång, men jag får se när vi närmar oss.

På framhoppningen var hon förövrigt jättefin. På förra klubbhoppingen fick vi en jättedålig känsla på framhoppning, men idag kändes det verkligen super. Så himla kul!
E

Dagens tre ridpass


Ridskolans nya häst Ares, Emelie och Zoey.


Amanda

Idag har det blivit tre ridpass för min del. Först red jag Nike på hoppbanan, och det gick sådär. Jag har inte ridit henne på jättelänge, så hon var lite klurig, men i slutet hittade jag henne lite mer. Jag insåg att hon inte riktigt orkade bära upp sig i traven när hon skulle gå i en kort form, men om hon fick sträcka ut sig lite mer så gick hon fint. Det är lite kul att luska ut hästar fungerar faktiskt. Tycker ni inte?!

Sedan blev det en uteritt på Amanda. Det var jag, Emelie (en annan praktiktant), och Annika (en av ridlärarna) som tog en tur, och det var jättemysigt. Mitt under turen hittade vi en häst som sprang lös längs vägen, så den fick vi fånga i och leda hem den, men sedan kunde vi fortsätta uteritten. Amanda var jättepigg och taggade till ordentligt under galoppen, men det är inte så konstigt, för lektionshästarna kommer ju inte ut så mycket.

När jag hade jobbat klart bytte jag strö i Ladys box, från halm till torv, eftersom det är så svårt att få tag i halm där vi bor.

Efter det blev det ett dressyrpass på damen också. Jag använde halsförlängaren, och i början gick hon superfint, i mitten blev hon väldigt grinig och var jättesur på mig, och i slutet gick hon jättefint igen. Jag red inte så länge, för jag ville spara lite energi för morgondagen då det är klubbhoppning. Jag ska ju som sagt hoppa 60cm, och det ska bli jättekul. Jag satsar på en felfri runda, och jag tror att vi kommer lyckas. Jag återkommer om resultatet imorgon.

Nu ska jag faktiskt gå och lägga mig, för jag är helt slut. Dessutom ska jag upp tidigt imorgon, för det är banbyggning kl 8, och innan den ska jag hinna mocka och borsta igenom Lady. Det blir till att gå upp med tuppen, med andra ord.
E

Dagens ridpass - hoppning (film)

 

Idag blev det, som planerat, hoppning på Lady. Det gick jättebra, och idag var det en sådan dag jag hade kunnat höja en decimeter, men det gjorde jag inte. Jag ville bara få en fin känsla inför klubbhoppningen på lördag. Jag ska hoppa 60cm, så det blir ju ingen jättestor utmaning - men lagom.

Idag hoppade jag 65cm som högst, för jag ville gardera lite inför lördagen. Lady var suuperfin verkligen, och tyckte nog det var jättekul, för jag behövde inte rama in henne särskilt mycket för att hon skulle hoppa. I början hoppade jag titthinder också (jag hade hängt min jacka över hindret), och det hoppade hon utan att tveka. Första gången tittade hon lite extra och hoppade höögt över, men då glömde jag ju så klart att filma. Men allt annat har jag fått på film, så det kan ni kolla in om ni vill.

Nu ska jag läsa bloggar och sedan titta på Webb-bonden. Därefter blir det läggdags, för jag ska upp kl 05:25 imorgon.
E

Hej! Tänkte passa på att mobilblogga när j...

Hej! Tänkte passa på att mobilblogga när jag ändå har lite tid över. Allt i stallet är fixat för dagen, så nu väntar jag på att Johanna ska harva klart så att vi kan äta lunch. Antingen blir det McD, eller stuvade makaroner, det beror på vad klockan blir. Jag hoppas dock på donken, för det är gott! Förövrigt så har jag eventuellt fått en inflammation i mitt vänstra knä, för jag har ont uta bara helvete. Dock skulle det inte förvåna mig om det är en inflammation, för jag haltar ju rätt rejält ibland. Som tur är blir det ingen ridning för min del idag, för Tina har Lady, men imorgon ska jag allt rida hönan igen. Då blir det hoppning, och jag tänkte filma och lägga upp ett klipp här - kul kul! Så vi hörs imorgon. E